Townhouse
Milano 2013

The smallest 18th Century townhouse in Milan. Those who look at this building from the street may find it hard to believe that this small façade squeezed in between another building and a church, and which is 12 metres tall and 2.95 metres wide, conceals a four floors dwelling. To balance the proportions of the long and narrow rooms, furniture items and bookcases in waxed black iron sheet have been installed against the short walls. This material has also been used for the intradoses and doors, which originally were very small, and which are now 2.60 metres tall, like the windows. The coffered ceilings have been stained with black ink, as if they had been blackened by fire. The earthenware floor in the area between the dining room and the kitchen has been completely restored, while the living room has been covered by Tuscan Bucchero or black fired ceramic, which has a very contemporary appearance due to the black finish, and is as exclusive as terracotta. Floors and ceilings are black also in the entrance hall, which looks to a greenhouse lit by the glazed front to the street, on which the shades of the bamboo on the outside are outlined. This area, originally the entrance to a bric-à-brac shop, has now become a green court, while the entrance has been moved to the court of the building next door. A band of light composed by glass polyhedrons created by Carlo Scarpa for Venini grazes the entrance floor, ascending 12 metres upwards through the small space between the two ramps of the stairs, faced by: the dining room and the kitchen, the living room and the bathroom, finally reaching the top floor where the bedrooms are located.

CLIENT: Private
TYPE: Residential